Jumaat, Mac 04, 2011

1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAHBermula 28 Februari 2011, Majlis Pelancaran Kempen Minggu Pencegahan Dadah telah dirasmikan oleh En.  Rashidi bin Mat Jalil, Guru Besar SK Nitar 1. Temanya ialah '1 Malaysia Membanteras Dadah'. Dalam ucapan pelancaran, Tuan Guru Besar menegah sama sekali pelajar daripada mendekati rokok kerana rokoklah punca atau kunci kepada penagihan najis dadah. Pelajar diingatkan agar menjadi pewaris negara yang sihat dan bersih daripada najis dadah.
Pelbagai aktiviti telah diadakan sepanjang minggu. Antaranya pertandingan melukis poster, pertandingan mewarna, pertandingan menulis esei, mendeklamasi sajak dan sketsa 'Bicara Rokok Dan Dadah'. Setiap hari pelajar diingatkan mengenai kesan rokok dan penagihan dadah kepada negara. Pelbagai poster telah ditampal bagi mengingatkan pelajar mengenai bahaya dadah.
Kempen ini akan diteruskan sepanjang tahun bagi memberikan peringatan dan kesedaran kepada pelajar mengenai bahaya dan bahana najis dadah. Ibu bapa juga digalakkan agar sentiasa menekankan kepada anak-anak tentang bahaya dadah.
Apabila menyebut tentang najis dadah, sudah pasti ianya berpunca daripada tabiat berjinak dengan rokok. Apabila ketagihan rokok telah meresap ke dalam diri, sesuatu yang lebih 'high' pasti akan ditagih. Maka bermulalah dadah menjadi cubaan pada peringkat awal. 'Terlajak perahu boleh diundur' tapi tetapi sekali mencuba najis dadah, bala yang dijemput. 
Sekadar mengingati diri sendiri dan rakan-rakan, bersama-samalah kita membanteras najis dadah. Dadah tidak mengenal usia atau bangsa. Relakah anak anda dikuasai najis dadah? Sanggupkah anda menjadi hamba dadah?  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan